M. Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele Dönemi Islamcılık Politikası

Published by

on

M. Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele Dönemi Islamcılık Politikası

Görsel

Prof. Dr. M. Metin Hülagü, M. Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele döneminde Islam’ı övücü söylemlerde bulunması hakkında şöyle demektedir :

“…Halkın Milli Mücadele’ye katılımlarını daha da artırmak maksadıyla son derece ‘dindar görünmek’, Hilafet ve Saltanat’a karşı sadakat ve bağlılık duyulduğunu açıkça dile getirmek gerekmiştir. Bu arada Anadolu’daki Milli Mücadele aleyhindeki dedikoduları ve söylentileri[*] geçersiz kılmak ve Istanbul’un çıkarmış olduğu Mustafa Kemal ve arkadaşları aleyhindeki fetvanın etkilerini izale etmek için böyle bir politikaya müracaat etmek de, kanaatimizce, elzem görülmüştür. Zaten Anadolu’nun işgalden temizlenmesi sonrasında yeni devir ve devletin idaresinde bulunan insanlar arasında Osmanlı Devlet yapısı ile taban tabana zıt yeni bir devlet anlayışının hâkim olması; Hilafet ve Saltanat gibi ‘dinî kurum ve değerlerin’ mevcudiyetine son verilerek… ve sair gelişmeler Milli Mücadele döneminde sürdürülen Pan-Islam yahut Islamcılık politikasının Milli Mücadele dönemine münhasır kaldığını ve bu kesit için geçerli olduğunu, zafere ulaşmak ve kendisinden faydalanmak maksadıyla böyle bir politikaya başvurulduğu gerçeğini kendiliğinden ortaya koymaktadır.”[1]

[*] Söz konusu dedikodu ve söylentilere göre M. Kemal Atatürk Hilafet ve Saltanat’ı kaldıracaktır. (Ki daha sonra aynen gerçekleşmiştir.)

Tarihçi Prof. Dr. M. Metin Hülagü şöyle devam etmektedir:

“Milli Mücadele sırasında Islami unsurların kullanıldığını ve bu suretle Pan-Islam yahut Islamcılık politikası güdülerek halkın heyecan ve galeyana getirilmesine çalışıldığını göstermesi bakımından Büyük Millet Meclisi adına Mustafa Kemal Paşa tarafından 1 Mayıs 1920 tarihinde yayımlanan beyanname önem arz eder. Bu beyannamede ‘Ingilizlere satılmış’ bazı ‘hainlerin Saltanat ve Hilafet’in kadırılacağı’ yolunda dedikodular yaydıkları belirtilmiş; bu tür dedikoduların sebebinin Hilafet ve Saltanat’ın itibarını ‘yeniden tesis etmek’ isteyen ve bu uğurda kanını feda etmekten kaçınmayan halk arasında fitne çıkarmak olduğu ifade edilmiş; ‘Hilafet ve Saltanat’a karşı’ herhangi bir kötü emellerinin ‘olmadığına dair Allah’a ve O’nun peygamberine yeminde’ bulunulmuş; ‘Ingiliz casusu’ bu tür insanların sözünün dinlenmemesi; dini kurtarmak için çalışanlara yardım olunması; Saltanat ve Hilafet’in itibarının yeniden sağlanması için cihada devam olunması belirtilmiştir. Beyanname, Allah’ın yardımının ve Peygamber’in ruhaniyetinin bu uğurda savaşanlarla beraber olması duası ile son bulmuştur.”[2]

O dönem M. Kemal’in Hilafet ve Saltanat’ı kaldıracağını söyleyenlerin “Hain” ve “Ingilizlere satılmış” gibi suçlamalara maruz kalmaları, son derece dikkat çekici ve düşündürücüdür. Bazılarının, M. Kemal’in “Hilafet ve Saltanat’ı kaldıracağını” fark ederek bunu dile getirmeleri, M. Kemal’in yayınladığı beyannameye göre “Hainlik” ve “Ingilizlere satılmışlık” ise; bu durumda, M. Kemal’in eline geçen ilk fırsatta bu söylenenleri aynen gerçekleştirmesi “Hainlik” ve “Ingilizlere satılmışlık” olmuyor mu? Ve bu, o hain damgası yiyenlerin aslında hain olmadıklarının delili değil midir?

Öte yandan, M. Kemal’in “Hilafet ve Saltanat’a karşı herhangi bir kötü emellerinin olmadığına dair Allah’a ve O’nun peygamberine yeminde bulunmasına” ne demeli?

***

NOT: M. Kemal Atatürk’ün o döneme ait Islam lehindeki sözlerine dayanarak onu ısrarla Müslüman göstermeye çabalayanların, tarih bilgilerini tekrar gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum.

 

**********

 

KAYNAKLAR:

[1] (Kayseri) Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Metin Hülagü’nün, “Milli Mücadele Dönemi Islamcılık Politikası (1919-1923)” isimli makalesinden.

[2] M. Kemal’in söz konusu beyannamesi için bakınız; yukarıda adı geçen makaleden naklen: Publik Record Office, Foreign Office: 406/43, Nr 261/2.

 

**********

 

`K. Çandarlıoğlu´

 

**********

 

“Belgelerle Gerçek Tarih” isimli 792 sayfalık çalışmamızı ücretsiz indirebilirsiniz:

http://www.mediafire.com/?vgk9k8cozdpy7ez

*

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

9 responses to “M. Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele Dönemi Islamcılık Politikası”

  1. Hasan Akçay Avatar

    Atatürk bu kararları kendi iradesiyle nasıl almıştır?bu insan zekasını zorluyor…

  2. Hasan Avatar
    Hasan

    Kitabi indiremiyoruz link kirik. Temin edebilecegimiz bir link varmi???

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      Hasan, kitap güncelleniyor.

      1. Hasan Avatar
        Hasan

        Tesekkürler…

        Dört gözle bekliyoruz…

        InsAllah bu sefer bildiklerimizden daha fazlasini ögreniriz!

        Kamalin yaptiklarinin zekati kadar anlatabiliyoruz 5816 sayili kanun yüzünden diyor misal Kadir Misiroglu gibi üstadlar. Bu kanunun kalkacagi yok! Daha fazlasini bilen ve yayinlamaya cekinenler varsa bana verin o bilgileri, ben seve seve yayinlarim!!! Hatta kitap yazin nesretmeyen namerttir!!!

  3. Metehan Avatar
    Metehan

    Dostum girip okuyoruz lakin bizim bir faydamız dokunamaz mı bir işe yarayamaz mıyız ? bilgilendirirsen sevinirim

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.