Şeriat hükümleri ve hikmetleri – Mirasta Erkeğe iki Kadın payı

Published by

on

Şeriat hükümleri ve hikmetleri – Mirasta Erkeğe iki Kadın payı

***

Islam’da “eşitlik” yoktur, ADALET vardır… Zira kadın ile erkek “eşit” yapılarda değildir, örneğin erkek doğurmaz fakat kadın doğurur… Dolayısıyla kadının doğan çocuğuna bakması gerekmektedir, buna delil ise Allahu Teala’nın çocuğun gıdasını kadının göğüsünde halketmesidir.

Erkeklerin göğüsünden süt gelmediğine göre, Allahu Teala bu vazifeyi kadınlara vermiş demektir. Diğer taraftan, bir çocuk ihtiyacı olan şefkat ve merhameti ancak “Anne”de bulabilir.

Erkekler de ailesini geçindirmek ile mükelleftirler zira erkekler kadınlardan daha güçlüdür (istisnalar kaideyi bozmaz). Erkekler, kadınlara nazaran sadece fiziki yapı bakımından değil, aynı zamanda psikolojik ve ruhi tezahürler bakımından da güçlüdür.

Yaptığımız bu girişten sonra gelelim asıl meseleye…

Nisa Suresi (Elmalılı Hamdi Yazır meali)
11 –
Allah size evlatlarınızın miras taksimini şöyle emrediyor: Çocuklarınızda, erkeğe iki kadın payı kadar (…)

Sıkça gündeme taşınan ve Islam’ın aleyhinde kullanılan konulardan biri de Islam miras hukukunda kız çocukların paylarıdır. Başta cahiliye dönemindeki Araplarda olmak üzere Çin, Roma, Japon hukukunda kadın mirastan tamamen mahrum bırakılmıştı.

Islâm hukukunda ihtiyaç prensibinin en fazla kendini gösterdiği saha, kız çocuklar ile erkek çocuklar arasındaki -ikili birli- pay farkıdır. Ilk bakışta adaletsiz gibi gözüken bu fark, tamamen adalet ve ihtiyaç prensibine dayanmakta, ortaya âdil bir denge koymaktadır. Islâm hukuk sistemi bir bütün olarak ele alındığı zaman kadın ile erkeğin mâlî yükümlülüklerinin çok farklı olduğu görülmektedir. Kadın mehir, cihad, nafaka, diyet giderlerinden muaftır.

Bekâr veya dul olduğunda tabiî ihtiyaçlarını sırayla babası, oğlu, erkek kardeşi gibi akrabası karşılayacaktır. Kadın boşandığı takdirde, iddet sûresince onun barınma, yeme-içme, giyim-kuşam masraflarını ödemek, kadını boşayan kocanın görevidir. Kadının ise kocasına karşı böyle bir sorumluluğu yoktur.

Evlenirken masraflar (mehir, çeyiz) kocaya aittir. Evlendikten sonra geçimi temin (nafaka) kocanın vazifesidir. Erkek, evlenme sırasında kararlaştırılan ve mehir adı verilen bir mikdar mal veya parayı kendisi ile nikahlandığı kadına vermekle mükellefdir. Kadının ise, erkeğe karşı böyle bir yükümlülüğü yoktur.

Basit bir örnek vermek gerekirse geride bir oğul, bir de kız bırakarak vefat eden bir şahsı ele alabiliriz. Şahsın onbeş bin lira miras bıraktığını kabul edelim. Islâm miras hukukuna göre bunun on bin lirasını oğul, beş bin lirasını da kız alacaktır.

Kız elindeki parayı aynen muhafaza edebilecek, hatta arttırabilecektir; çünkü evlenirken mehir almak suretiyle servetini arttıracak, geçimi kocasının üzerine olduğu için mal varlığını koruyabilecek, isterse ticaret vb. ile çoğaltacaktır. Oğul ise evlenirken masraf edecek, eşine mehir verecek, evlendikten sonra evin giderlerini karşılayacak, askerlik yapacak, diyet ödeyecek akrabasından muhtaç olanların nafakalarını verecektir.

Bu iki ihtiyaç tablosu karşılaştırılınca kız evlâdın, erkek evlattan daha kazançlı ve daha avantajlı olduğu açıkça görülmektedir.

Kadın, kendi mal varlığında istediği gibi tasarruf etme hakkına sahiptir. Kadının malî durumu yerinde olsa bile, âilenin harcamalarına katılmak zorunluluğu yoktur. Bu açıdan bakılınca, kadın ile erkeğe aynı pay verilecek olsa, hisseleri aynı olduğu halde erkek, âilenin geçimini sağladığı, kadının ise böyle bir sorumluluğu olmadığı noktasında, denge erkek aleyhine bozulmuş olacaktır ki bu, erkeğe haksızlık edilmesi demektir.

Demek ki, mirastan kadına, erkeğin hissesinin yarısı kadar pay verilmesinin, erkeği kadından üstün tutmak düşüncesi ile hiç bir ilgisi yoktur. Bilakis bu taksimat, kadın ile erkeğin külfetleri ile nimetlerinin dengelenmesi ve sosyal adâletin sağlanması amacına yöneliktir.


Maide Suresi
49 –
Aralarında Allah’ın indirdiğiyle hükmet. Onların keyiflerine uyma. Allah’ın sana indirdiğinin bir kısmından seni saptırmalarından sakın. Eğer Allah’ın hükmünden yüzçevirirlerse, bil ki Allah, bir kısım günahları sebebiyle onları musibete uğratmak istiyor. Muhakkak ki insanların çoğu yoldan çıkanlardır.

50 – Yoksa cahiliyye hükmünü mü arıyorlar? kesinlikle bilen bir toplum için Allah’tan daha güzel hüküm veren kim olabilir?

 

**********

 

KAYNAK: Birçok kaynaktan faydalanılmıştır.

 

**********

 

Kadir Çandarlıoğlu

 

**********

 

“Belgelerle Gerçek Tarih” isimli 792 sayfalık çalışmamızı ücretsiz indirebilirsiniz:

http://www.mediafire.com/?vgk9k8cozdpy7ez

*

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

8 responses to “Şeriat hükümleri ve hikmetleri – Mirasta Erkeğe iki Kadın payı”

  1. Şeriat hükümleri ve hikmetleri – ÖRTÜNMEK (Kılık-Kıyafet) | Belgelerle Gerçek Tarih Avatar

    […] Şeriat hükümleri ve hikmetleri – Mirasta Erkeğe iki Kadın payı […]

  2. barış Avatar
    barış

    İslam’da ailenin geçimini sağlamak erkeğin görevidir. Allah kadına böyle bir sorumluluk yüklemiyor. fıtrata uygun olan da elbet budur. buna göre miras hükümlerini anlamak oldukça kolay

    1. Esma Avatar

      Benim 7 cocugum var ve dul bır bayanım kendı gecımımı kardeslerımden yardım almadan calışarak saglıyorum vede borclarımda var, ama benım 5 oglan kardesım var bır kız kardeslerıyım hepsıde bana islama gore alacaksın dıyor ve ben soruyorum benim durumumda olan bırınin 2/1 mi alması gerekıyor lutfen bu konuda cevap verırsenız sevınırım

      1. belgelerlegercektarih Avatar

        Islam nizami olsaydi kocan sana bakmak mecburiyetinde kalacakti. Yoksa baban. Yoksa kardesin. Yoksa Islam devleti.

  3. mehmetali özel Avatar
    mehmetali özel

    bizim hafızamızın alamyacağı bizi yaratanınbizim cihazlarla bile göremediğimiz varlliklları yaratıp yaşatankarşisında ne cevap yazabiliriz her şeyine muhtaciz
    onun emirlerine uymaktan başka bir yol yoktur

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.