Milletin gönlü Osmanoğulları’nda, kemalistlerde değil

Published by

on

Milletin gönlü Osmanoğulları’nda, kemalistlerde değil

*

Resimleri orjinal boyutunda görmek için üzerlerine tıklayınız

Osmanlı tahtının vârisi Mehmed Orhan Osmanoğlu, 68 yıllık bir aradan sonra ilk kez 1992 Ağustos’unda geldiği Istanbul’u, Boğaz Köprüsü’nden seyrediyor

***

Osmanoğullarını milletin kendisi değil, M. Kemal Atatürk ve avenesinin kovduğunu ve Osmanoğullarının kovulmasında milletin rızası olmadığını, milletin Osmanoğulları’ndan şikayetçi olmadığını Murat Bardakçı’nın yaşadığı şu hadiseden anlıyoruz:

Bir sabah, Boğaz Köprüsü’ne gidip üzerinde birkaç adım atmak istedi Mehmed Orhan. “Etrafı göremesem bile (gözlerinden rahatsız), havasını içime çekerim” dedi. Köprüde durmak yasaktı ama “artık ne olursa olsun” deyip, otomobili bir kenara parkettik. 100 metre gerimizde, gişelerin olduğu yerde polisler vardı. Durduğumuzu görünce, üç polis bize doğru yürümeye başladı. Gö­ğüslerindeki yıldızlar, rütbeli olduklarını gösteriyordu. Birinin elinde, o gün ilk sayfasında Orhan Efendi’nin resminin bulunduğu gazete vardı. Yaklaştı­lar ve içlerinden biri “Niçin durdunuz?” gibisinden birşey sordu. Gazeteli olanı, okuyarak geliyordu. Birden, gözü otomobilin arka koltuğunda oturan Mehmed Orhan’a takıldı. Bir gazeteye, bir ona baktı, sonra arkadaşına gös­terdi. Bana, “Bu o mu?” diye sordular. “Evet” dedim ve o anda hiç bekleme­diğimiz birşey oldu. Polislerden biri otomobilin açık penceresine eğildi ve

“Memleketine hoşgeldin” dedi. “Gazete, Fransa’ya geri döneceğini yazıyor. Senin vatanın burası. Burada kal”.

Ve, üçü birden Mehmed Orhan’a selâm durdu. O da, polisler de ağlıyor­du…

Polislerle vedalaşıp köprüden ayrıldığımız sırada, “Pek garip bir tecelli” dedi. “68 sene evvel, kovulma emrimi tebliğ eden komiser de ağlıyordu, bugün bana ‘Memleketinize hoşgeldiniz’ diyen polis de ağlıyor. Hem ağlı­yor, hem beni ağlatıyor”.

Istanbul’a gelişinden sonraki -bence- en önemli sözünü, şimdiki zaman eki “yor”un saray Türkçesi versiyonu “ooor”u daha da çekerek orada etti:

“Galiba ortada bir hata var. Bu kadar sene sonra böyle karşılanacaksam niye kovulduk ki? Birileri vaktiyle bir hata etmiş ama, kim yapmış bilmooorum”.

 

**********

 

KAYNAK:

Murat Bardakçı, Son Osmanlılar: Osmanlı Hanedanının Sürgün ve Miras Öyküsü, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş., Istanbul 2006, sayfa 29.

 

**********

 

Kadir Çandarlıoğlu

 

**********

 

“Belgelerle Gerçek Tarih” isimli 792 sayfalık çalışmamızı ücretsiz indirebilirsiniz:

http://www.mediafire.com/?vgk9k8cozdpy7ez

*

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.