Batı Islam’a koşuyor, kemalistler ise kaçıyor – Bernard Shaw’ın Islam ile ilgili görüşü

Published by

on

Batı Islam’a koşuyor, kemalistler ise kaçıyor – Bernard Shaw’ın Islam ile ilgili görüşü

*

Resimleri orjinal boyutunda görmek için üzerlerine tıklayınız

George Bernard Shaw

***

Dünyaca ünlü yazar, siyasetçi ve aynı zamanda “Oscar” ile “Nobel” (Edebiyat) ödüllerinin sahibi George Bernard Shaw “The Genuine Islam” isimli eserinde şöyle yazmıştır:

“If any religion had the chance of ruling over England, nay Europe within the next hundred years, it could be Islam.”

Türkçesi:

“Eğer önümüzdeki yüzyıl Ingiltere’yi -değilse Avrupa’yı- bir din yönetecekse, bu Islam olabilir.[1]

Adam “yönetim” diyor… Islam ile yönetmek ne demek? Tabiki Kuran/Sünnet “kanunları” ile yönetmek demek, yani “Şeriat” ile yönetmek demektir. Bunlar böyle derken, bizim kemalistler Islam’dan kaçıyor… Fesuphanallah.

Devam ediyoruz…

1950 senesinde vefat eden Bernard Shaw, ölümünden bir müddet evvel, bir dünya seyahatine çıkmıştı. Bombay’dan geçerken “THE LIGHT” gazetesi “İslâmlaşmak” tabiriyle ne kastettiğini bizzat kendisinden öğrenmek üzere, meşhur yazardan bir röportaj talep etti. Bu husustaki görüşlerini Bernard Shaw The Light muhabirine, şu şekilde izah etti:

“– Hayret verici bir canlılığa sahip olduğu için, Muhammed’in (sallallahu aleyhi vesellem) dinine karşı öteden beri yüksek bir hürmet beslerim. Bana öyle geliyor ki, daima değişmekte olan hayatın değişik safhalarında ve her devre uyacak bir görüntüsü olan yegâne dindir. (Kemalistler ise çağdışı diyor haşa) Benim gibi, oldukça şöhret kazanmış kimselerin gelecek hakkındaki kanaatlarına önem vermek gerekir. Ben İslâmiyet için, yarınki Avrupa tarafından kabûl edileceğini söyledim. Nitekim bugünkü Avrupa, İslâmiyeti böyle görmeye başlamıştır. Ortaçağda kilise, tabilerine, taassub veya cehalet yüzünden İslâmiyeti karanlık renklerle tasvir etmişti. Onlar Muhammed’den (sallallahu aleyhi vesellem) de, dininden de nefret etmek üzere yetiştiriliyorlardı. Onların nazarında Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem) “Ante-Christ” (İsa aleyhisselam aleyhtarı iblis -haşa-) idi.

Muhammed’in (sallallahu aleyhi vesellem) bu harikulâde adamın hayatını inceledim. O İsa (aleyhisselam) aleyhtarı değil, bütün insanlığın kurtarıcısı olarak bilinmelidir. Onun gibi bir adam, bugün dünyanın idaresini eline alsa, eminimki dünyayı, hasretini çektiğimiz barış ve saadete kavuşturur.

Sırasıyla söyleyelim. Ondokuzuncu yüzyılda Charlyle, Goethe, Gibbon gibi namuslu düşünürler, Muhammed’in (sallallahu aleyhi vesellem) dininde hakiki bir kıymet gördüler ve bu sayede Avrupa İslâmiyete karşı daha müsait bir vaziyet almaya başladı. Bugünkü Avrupa bu yolda daha ileri gitti. Muhammed’in (sallallahu aleyhi vesellem) dinine aşık olmaya başlıyor. Gelecek yüzyılda daha da ileri gidecek. Avrupa içine düştüğü zorluklardan kurtulmak için, bu dinin ne kadar kıymetli bir vasıta olduğunu takdir edecektir. Bemin iddiamı bu yolda anlamalısınız. Halihazırda bile vatandaşlarımdan ve diğer Avrupalılardan bir çok kimseler, Muhammed’in (sallallahu aleyhi vesellem) dinini kabul etmişlerdir. Sorunuzdaki “İslâmlaşmak” tabiriyle ne demek istediğimi izah etmiş olduğum kanaatindeyim.”[2]

Başka söze ne hacet ?

 

**********

 

KAYNAKLAR:

[1] Sir George Bernard Shaw, The Genuine Islam, 1936, cild 1, sayfa 8.

[2] Es’ad Fuad Tugay, Zafer dergisi, Ocak 2000, sayı 277.

 

**********

 

Kadir Çandarlıoğlu

 

**********

 

“Belgelerle Gerçek Tarih” isimli 792 sayfalık çalışmamızı ücretsiz indirebilirsiniz:

http://www.mediafire.com/?vgk9k8cozdpy7ez

*

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

4 responses to “Batı Islam’a koşuyor, kemalistler ise kaçıyor – Bernard Shaw’ın Islam ile ilgili görüşü”

  1. Aridanne Avatar
    Aridanne

    Bernard Shaw’ın böyle bir kıtabı yok. The Genuine Islam isimli bir kitap var ama yazarı Abdur Rab isimli biri kitaın tam adı da bu Rediscovering Genuine Islam: The Case for a Quran-Only Understanding

    1. belgelerlegercektarih Avatar

      Aridanne isimli yorumcuya…

      Cok tesekkür ederim Aridanne. Aslinda kitap da degil, bir dergidir. Bunlar Bernard Shaw’in, 1935’te Singapur’da verdigi bir röportajda sarfettigi iddia edilen sözlerdir. Bu röportaj, “The Genuine Islam” isimli derginin 1936 yilinda nesredilen ilk cildinin Ocak sayisinda bulunmaktadir.

      1. Cevap Avatar

        Hocam kendinizle çelişmiyor musunuz?
        -Yazıda “George Bernard Shaw “The Genuine Islam” isimli eserinde” diyerek, mezkur ifadenin Shaw’in “eserinde” geçtiğini söylüyorsunuz. Ama cevap olarak Shaw’e ait olmayan bir dergi olduğunu söylüyorsunuz.
        -Hocam ayrıca kaynak olarak da “dergi vs.” yazmamışsınız.
        -Halbuki ikinci kaynağa “Zafer dergisi” yazmışsınız.
        -Hocam ayrıca sarfettiği “iddia edilen” sözler demişsiniz.
        -Yani bu tezat bilginin doğruluğuna şüphe getirmez mi? İzahat yapsanız daha iyi olur hocam. Allah razı olsun yazılarınız için.

      2. belgelerlegercektarih Avatar

        Celismiyor, kitabi da degil dedim. Yani eseri demekle yanlis yaptigimi itiraf ettim. “iddia edilen” dememin sebebi ise söz konusu röportajin ingilizcesini dün okudum, öyle bir cümle gecmiyor. Dünyada yaygin bir hata olarak sürekli bu sekilde paylasildigina dair ingilizce bir makale okudum. Profesörler bile ilmi makalelerinde yanlis olarak bu cümleye yer vermisler. Ancak ayni makalede, bu cümlenin röportajda gecmemis olmasinin böyle bir söz söylemedigi manasina gelmeyecegi, gazeteciye röportaj disinda böyle bir cümle kurmus olabilecegi de ifade ediliyor. Yani simdilik bir iddia olarak duruyor. Dergi sadece bir cilt olarak nesredilmis. Baska bir cildi yok. Bernard Shaw uzmani bir bilim adami ise bu röportajin “fake” oldugunu iddia ediyor. Yani vaziyet karisik.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.