M. Kemal’in adamları Mecliste cinayet işledi

Published by

on

M. Kemal’in adamları Mecliste cinayet işledi

*

Resimleri orjinal boyutunda görmek için üzerlerine tıklayınız

Deli Hâlid Paşa: “Ben Kars’ta Ermenilerden yetmiş araba mücevher alıp Ankara’ya gönderdim. Ne oldu bunlar?” dedi ve anında adamı vurdular.

***

Önce Deli Hâlid Paşa’yı tanıyalım:

“Çerkez bir zâbitin oğludur. Yemen, Trablusgarb, Kafkasya ve Sakarya cephelerinde çarpıştı. Kars, Ardahan, Erzurum ve Erzincan’ı kurtardı. 9 defa yaralandı. Gözüpekliği sebebiyle `Deli´ lakabını aldı. Cepheden cepheye gezdiği için evlenemedi. Dersim’de ailesini kaybetmiş üç çocuğu evlat edinmişti. Perhizkârdı. Vefatında cebinden 19 lira 35 kuruş çıktı.”

***

Deli Hâlid Paşa’nın vurulma hadisesi sürekli farklı anlatılır…

Işte görgü tanığı bir Muhafız subayının dilinden Deli Hâlid Paşa’nın vurulma vakası:

Ben, Çankaya’da muhafız alayındaydım. Bir gün iki üsteğmeni ayırdılar. O zaman ben üsteğmendim. Muhafız alayı kumandanı Albay İsmail Hakkı Bey emir verdi. “Yarın mecliste bütçe müzâkeresi olacak. Sen tabanca belinde, kürsünün bir tarafında ayakta bekleyeceksin” dedi. Öbür üsteğmen arkadaşıma da kürsünün öte tarafında ayakta beklemesini söyledi. Sonra bana, “Bahriye Vekili İhsan Bey kürsüye çıkarsa, kürsüde konuştuğu müddetçe, sen hep locaya bakacaksın. Locadan işaret geldi mi, tabancanı çekeceksin, İhsan Beyi kürsüde vuracaksın”; arkadaşıma da “Sen de, Hâlid Paşa’yı böyle vuracaksın” diye emir verdi.

Tesadüfen o gün İhsan Bey hastalandı, meclise gelmedi. Hâlid Paşa kürsüye çıktı. Malûl gâzilerin maaşlarının artırılmasını müdâfaa ediyor; sert konuşuyordu. Adı üstünde Deli Hâlid. Kel Ali ekibi yuh diye bağırıyor, bir yandan da sıra kapaklarına vuruyorlardı. En sonunda “Para yok; bütçe müsâit değil” dediler.

Bunun üzerine Hâlid Paşa, “Ben Kars’ta Ermenilerden yetmiş araba mücevher alıp Ankara’ya gönderdim. Ne oldu bunlar?” dedi. Tam bu sırada işaret geldi. Arkadaşım tabancasını çekip Hâlid Paşa’yı vurdu. Hâlid Paşa, kürsüden yıkıldı. Fakat ölmedi. Kel Ali, kürsüye geldi. Kendi tabancasının dipçiğiyle Hâlid Paşa’ya vurmaya başladı. Hemen götürdüler. Birkaç gün sonra da öldü.

.

**********

.

KAYNAK: Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci’nin 19 Ekim 2011 tarihinde Türkiye Gazetesi’nde yayınlanan köşe yazısından alıntılanmıştır.

.

**********

.

Kadir Çandarlıoğlu

.

**********

.

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.com

*

*

2 responses to “M. Kemal’in adamları Mecliste cinayet işledi”

  1. ismail Avatar
    ismail

    milletvekillerinden deli halit paşanın mecliste vurularak öldürülmesinden sonra terakkiperver cumhuriyet fırkasındaki milletvekili dadaylı halitpaşa(1884-1953)da partisindekilere yapılan idamlara kadar varan zulümleride görerek ürkmüş olmalı. 1927 de milletvekilliği süresi dolunca adamcağız siyaset hayatından tamamen çekilir. Tek parti diktasının günahsız yere bile olsa adam asarak can alan zorbalık dönemlerinde ülkeyi canavarca hislerle yöneten kemalist sabetaycı dönmelere karşı öz vatanın evlatları kendilerine alternatif hayatta kalma çözümleri geliştirmekten başka pek birşey yapamıyor olsalar gerektir.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.