Yurtdışından getirilen M. Kemal Atatürk ve Inönü heykelleri ve resimleri

Published by

on

Yurtdışından getirilen M. Kemal Atatürk ve Inönü heykelleri ve resimleri

Kemalist Türkiye Cumhuriyeti’nin propagandacıları Osmanlı Devleti’ni “güya” geri kalmışlıkla suçlarken, kendi resimlerini dahi bizimle beraber Birinci Dünya Harbi’nde yenilmiş olan ve hatta Sevr’e benzer maddeler ihtiva eden Versailles anlaşmasını imzalamak zorunda kalan Almanya’dan getirtmişlerdir. Fransa veya Ingiltere’den getirtmiş olsalardı, “onlar savaşı kazanan ülkeler” diyerek bir bakıma mazur görebilirdik. 7 düveli yendik ve Osmanlı gericiydi biz ilericiyiz diye slogan atanlar, ülkeyi kuralı yaklaşık 20 sene geçmiş olmasına rağmen yenilmiş olan Almanya’dan -daha iyi makineleri var- diyerek resim sipariş ediyorlar. Işte Tarih insana böyle çakar!

Söz konusu sipariş hakkında kısaca malumat verelim…

25 Ağustos 1939’da “Kunstverlag Trowitzsch und Sohn” isimli Alman şirketiyle imzalanan mukaveleye göre, Ismet Inönü’nün 30 bin adet üç boy resmi karşılığında 55 660 (dönemin Alman parası) Reich Mark ödenecek, hem resimler ve hem de ödemeler üç taksit halinde yapılacaktır.[1] Resimler, Feyhaman Duran ve ressam Ibrahim Çallı’nın yaptığı tablolardan çoğaltılmıştır. (Bu iki sanatçı M. Kemal Atatürk’ün portresini de yapmışlardı.)

Almanya’dan getirilen resimler kamu kurumlarına, özel şirketlere, belediyelere, kooperatiflere ve bizzat CHP’nin parti teşkilatlarına da satılmıştır.[2]

Peki, meydanlara dikilen heykeller ve her yere asılan resimlerin sırrı neydi de buna büyük önem veriliyordu?

Açıklayalım…

Bilindiği gibi, M. Kemal’den sonra Ismet Inönü de resimlerini devlet kurumları başta olmak üzere çeşitli yerlere astırmış ve heykellerini meydanlara diktirmiştir. Meydanlara dikilen heykeller ve her yere asılan resimler bir güç gösterisi, aynı zamanda bir propaganda aracıdır. Halkın kalbinde yer edinemeyen zorbaların; halkın kendi ihtiyaçlarının karşılanması için ödediği vergilerle, halkın beynini yıkama yöntemidir bu. Halkın inancına ve kültürüne aykırı inkılaplar yapan ve bu uğurda onbinlerce insanın canına kıymaktan çekinmeyen M. Kemal Atatürk’ün resim ve heykelleri de bu amaçla bütün memlekete yayılmıştır. Üstelik, M. Kemal Atatürk’ün resim ve heykelleri, “halktan toplanan paralar” ile yapılmıştır. Sanki, emperyalistlerin cebini doldurmak suretiyle, savaştan yeni çıkmış ve ayağına çarık alacak para bile bulamayan sefalet içindeki halkın başına şapka geçirdikleri yetmiyormuş gibi…

Bakın bu sefer vergilerden bahsetmiyoruz, vergilerin “dışında” sırf bu iş için halktan para istenmiştir. Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi’ndeki belgeye göre, halk, istenen parayı ancak taksitler ile ödeyebilmiştir.[3]

Halkın, M. Kemal’in yaptıklarını tasvip etmediğini ve etmeyeceğini bildikleri için bu beyin yıkama yöntemine başvurulmuştur. Oysa bu millet nankör değildir ki, insanlığa hizmet eden, iyiliği emredip kötülükten sakındıran birisine kalbinde yer vermesin… Buna en güzel misal de hiçbir heykeli ve resmi bulunmayan Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) Efendimize olan bağlılığı ve O’na olan muhabbetidir.

Şimdi size 3 adet belge sunacağız…

Belgelerden birinci[4] ve ikincisinde[5] teslim edilen resimlere dair hesap, yani ödenmesi gereken meblağ görülmektedir. (Toplamı 55 660 [dönemin Alman parası] Reich Mark’tır. Bakınız; dipnot [1])

Üçüncüsünde[6] ise CHP Genel Sekreteri Halil Türkmen tarafından Alman şirketine gönderilen bir yazı görülmektedir. Yazıda, gönderilen hesabın, kendi hesaplarına göre eksik olduğu bildirilmiş ve bunun sebebi sorulmuştur. Gelen cevapta ise sigorta ve nakliye ücretinin hesapta bulunmadığı ve bunların şirket ile alakası olmadığı açıklanmıştır.

***

Resimleri orjinal boyutunda görmek için üzerlerine tıklayınız

***

***

***

Ressam Ibrahim Çallı’nın fırçasından çıkan Ismet Inönü portresi.

 

**********

 

KAYNAKLAR:

[1] Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, (BCA), CHP K. 490. 01/ 1230.908.1, sayfa 112, 113.

[2] Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, (BCA), CHP K. 490.01/231.910.1

Ayrıca bakınız; Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, (BCA), CHP K. 490. 01/ 1230.908.1, sayfa 10-12.

[3] Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, (BCA), 030.18.1.2/20.39.14

[4] Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, (BCA), CHP K. 490. 01/ 1230.908.1, sayfa 130.

[5] Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, (BCA), CHP K. 490. 01/ 1230.908.1, sayfa 168.

[6] Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, (BCA), CHP K. 490. 01/ 1230.908.1, sayfa 154.

 

**********

 

`K. Çandarlıoğlu´

 

**********

 

“Belgelerle Gerçek Tarih” isimli 792 sayfalık çalışmamızı ücretsiz indirebilirsiniz:

http://www.mediafire.com/?vgk9k8cozdpy7ez

*

Alıntılarda şu şekilde kaynak belirtiniz:

http://www.belgelerlegercektarih.wordpress.com

*

*

13 responses to “Yurtdışından getirilen M. Kemal Atatürk ve Inönü heykelleri ve resimleri”

  1. Dogrucu Avatar
    Dogrucu

    Millete On kuruş Yol vergisi altında bir yük getirdiler veremeyenleri Evlerinden asker zoruyla alıp Yollarda amelelik yaptırdılar. ama bir Millet vekili maaşı o zamana göre 500 altındı.

  2. büste saldiri Avatar
    büste saldiri

    Bu gün 30 ağustos malum. Malatyanin darende ilçesinde kimliği meçhul birisi Atatürkün büstüne vurduğu gibi paramparça etmiş. Heykele bile tahammül edemeyenler var diyen chp liler saldiriyi cumhuriyetin değerlerine saldiri olarak nitelendirerek cezasiz kalmayacağini savunmuş. Büstun yerinede yenisini dikmişler.
    Kimse bu ülkede cumhuriyet var diyerek ayaklanmiyor. Benimsenmeyen atanin kendisi olmasin sakin. Büste saldiran muhtemelen akil hastasi birisidir. Genelde böyle çikiyor o sebep ile kim olduğu bulunsada hiçbirşey olmayacaği alenidir.
    Ama bu akil hastalarida hep taraf tutuyorlar. Mesela osman gazinin, orhan gazinin, barbaros hayrettin paşanin, fatih sultan mehmedin büstlerine hiç dokunmuyorlar. Neden acaba.
    Vardir bir bildikleri, cehape lilerin bilmek istemedikleri türden.

  3. ismail Avatar
    ismail

    Mehmet Malbora isimli bir vatandaş Şanliurfanin Siverek ilçesinde Atatürk heykeline saldiriyor. Tabiiki zarar vermek amaçli. Gunumuzden 200 sene öncesinin Osmanli kiyafetiyle geziyor bu vatandaş. Yani sarikli cubbeli ve sakalli. Heykele zarar verecek iken yakalaniyor. Vursa bile zarar veremediği halde sevkedildiği adliyede Atatürk aleyhine işlenen suçlar kanununa gore tutuklandi.
    Çok insan biliyorum benzeri suçu işleyip serbest birakilan. Hatta gebzede 2015 teki genel seçimler öncesinde milletvekili adayi olan bir şahis hukumet binasinin önündeki ataturk heykelini kirmiş yakalandiği halde adliyede serbest birakilmişti.
    Benim çocukluğumda ve gençliğimin ilk yillarinda kesin olarak kimdir bilmesemde Gebze cumaköyunden olduğunu duyduğum bir adam vardi. Bazen bekci kiyafetiyle çarsida dolaşirdi. Belediye binasinin oralarda bir yerde Ataturk büstü görmuş herhelde 1980 lere doğru. Biktik seni heryerde görmekten belamisin gibi laflar ederek bir aletle vurduğu gibi indiriyor heykeli. Yakalaniyor tabiiki. O zamanlar bu tür suçlarda çok dayak vardi. Oda yemistir kesin. Yemişte zaten.. Sonra birazda akil hastanesinde yatiriyorlar. Çikiyor ne kadar yattiysa. Gebze merkezde gezerken bir arabanin altinda kalarak öldüğünü duydum sonrasinda. Belki 30 seneyide geçti.

  4. ismail Avatar
    ismail

    Şanliurfanin siverek ilçesinde mehmet m. İsimli osmanli yani islami kıyafetli bir vatandaş ilce merkezindeki bir atatürk heykellerine karşi olduğu icin heykelin önünde eylem yepiyor. Sozum ona zarar vermiş. Yakaliyorlar çevreden yetışenler. Polise teslim ediliyor. Heykel zarar görmediği halde sakalli cubbeli sarikli bu adam çikarildigi mahkemede tutuklandi.
    2015 seçimi onunde gebzedende bir vatandaş hukumet konaği önundeki Atatürk heykeline yada bustune saldirmiş vurup kirmişti. Onu serbest birakmislardi.
    Ben çocuk iken gebzede bekci kiyafetli bir vatandaş vardi. Biraz akil hastasi olsada zararsiz. O 1980 e dogru çarşi merkezinin oralarda bir bust gormuş. Her yerde seni gormekten biktik deyip vurduğu gibi kirmiş. Yakaliyorlar. Vermisler karakolda dayaği. Sonra biraz akil hastanesinde yatmiş. Çikti. Gezerdi avare olarak gebze çarşi civarinda. Bir arac ezdi öldü diye duydum.
    Hani bu gulsum olayi vardi. On sene kadar oncesinde. Anadoludaki bir köyde Okul önündeki buste inek patlatmiş kirmiş hikayesi. Sanki bana o bustu köylülerden birisi indirdide işi yirtmak için iş ineğin ustune ihale edildi gibi gelir bana hep. Üzerinden çok sene geçti. Filmi bile yapildi. Bulamazlar kimin yaptiğini nasilsa.

  5. ismail Avatar
    ismail

    Diyanet işleri başkanimiz sn. Mehmet görmez önce başkanlik görevinden istifa etti. Sonrada emekliye ayrildiğini açikladi. Cumhuriyet kurulduğundan beridir bir suru diyanet işleri başkani geldi geçti. Hiçbirisi mustafa kemale ve kemalizme laf dokunduramadi bu güne kadar. Görmez dokundurabilmisti buyuk bir cesaret örneği göstererek hemide yetkili ağizdan. Atatürk heykelleri için putçuluğun dinen yanliş şey olduğunu söylemisti. Tabi hemen ate sitelerin boy hedefi haline geldi orasi ayri. Bizim diyemediğimizi en yetkili ağizdan demişti en azindan.
    Görmezi bu açidan takdir ediyorum. Ama kemalistlerin boy hedefi haline geldide bu sebeplemi erken gitti diye düşunmeden edemiyor insan.
    Bizde kwmalistlerde çok kötu bir huy var. Mustafa kemale dokunani yahudi ilan ediveriyorlar hemwn. Mustafa kemalin yahudi asilli olduğunu yahudi okullarinda okuduğunu gormezden bilmezden gelerek. Vahdettinin aslen yahudi olduğunu yazanlar bile cikti bu ülkede. Adam islam halifesi iken. Malum bizim yahudi oyunu kemalizmi yerin dibine sokan kadir hocaya bile israil yahudisi iftiralari girla gidiyor internette. Kemalistlerde çamur at tutmasada izi kalir mantiği. Yakinda eski diyanet işleri başkanimizada benzeri iftiralar yapiştirilirsa hiç şaşirmam. Malum kimi kemalistlerde asla utanma yok. Halifeye bile yahudi diyecek kadar sermayeleri yalan.

  6. ismail Avatar
    ismail

    Yukaridaki yorumda kadir misiroğluna israil yahudisi ddndigi meselesi. Anlayip dinlemedenmi yazmisiz. Misiroğlu hcanin israil yahudisi kimdiri anlattiği kasetlermişmi onlar.duzeltelim hatamizi. Onda yanilmisiz ama yinede hocaya selanikli sabetayci asli yahudi yazanlari gördüm internette. Kim yapiyor bu karalamalari tabiiki kemalistler. Öldürmeye bile kalkmişlar hocayi. Hemde 4 kurşun sikarak yaralamişlar. Rahmetli özalin akıbetide malum. Benmi kendimden zerre kadar korkmam. Bu konudada hiç zora düşmedim bu güne kadar.ancak yinede insanin çekindiği çoluk çocuğu. İleride birileri çikip onlara hayati zindan ederler korkusu. Onlarda butun gun yazma bizi yakacaksin diyor ama söz dinletemiyorlar. Zaten herşeyde yazildi ya.

  7. ismail Avatar
    ismail

    kadir hocanın youtube daki videolarının yorum yapanlarına bakıyorum. bütün gerçekler ortaya dökülmüş olmasına rağmen halen m. kemali kurtarıcı görüp göstermeler. hocaya hakkı savunduğu için ne küfürler. bunlar hrşeyi bizim kadar bilip kasten bilmezden anlamazdan geliyorlar. kimisi kızıl kimi balkan dönmesi. islamı kuranıda kasten inkar eder heykellere tapar bunlar. şimdi fox tvde ayça adlı bir kız var babasını arayan. çok yeri dövmeli. göğsünün üst kısmı açık ve k. atatürk imzalı bir dövme var. dövme yaptırmak islamda haramdır. Allah yapanada yaptıranada lanet eder denir. böyleleri islamın i sini biliyormu acaba

  8. ismail Avatar
    ismail

    Mustafa kemal için türkiyede dünyanin en büyuk şehirlerinden birisini kuran kimsedir deniyor. Neymiş bu şehrin adi. Ankara. Emin olun 1920 lerin başlarinda zaten 30000 ile 40000 arasinda nüfusu vardi buranin. 15-20000 di diyenler işi hafife almak için yapiyor bunu. Ankara ekim 1923 te başkent ilan edildi. Hiç kimse tanimadi bunu. Başka ülkelerin temsilcileri istanbula gelerek halifeyi ziyaret ediyordu. Çatliyordu mustafa kemal kiskancindan. Alel acele kaldirildi halifelik ve osmanli soyu atildi ülkeden. 1925-27 döneminde bile başkent istanbula dönecek diye pekçok ülke buyukelçilik binasini ankaraya taşimadi. Taşinmalar ancak 1928 den itibaren başlamiş. Çunkü başkentin tekrar istanbula taşinmayacaği belli oldu. İngilizler izin vermiyor çünkü. Ankara sözde kurulup dünyanin en hizli gelişen şehirlerinden birisi olmuş. Bakalim 1926 da ne kadardi nüfusu 57850 kişi. 1935 te ise bu nüfus 122720, istanbuldan başka izmir ve Adanadan ufak. Kimbilir daha kaç sehirden. Türkiyede sıradan bir ilçe olan 1980-1990 dönemi gebzesi bile daha hizli gelişmiş. 1970 de 18600 olan nüfus 1980 de 58300 e 1990 da 159000 e ulaşmiştir.
    İstanbul dunya şehri. Ankaranin kaç misli büyük. Bir kaç ay sonra açiklanak 15 milyonu aşan bir nüfusa sahip. Dünyanin en buyuk 20-25 şehri arasinda. Ankara gibi denizlerimize yuzlerce km uzaktada değil. Neredeyse her tarafi denizlerle çevrili desek mubalaa olmaz. Mustafa kemal başkenti Ankara yapti. Ölünce taşinirdi başkent tekrar istanbula. Buna izin vermeyen başka devletlerdir. Bizi işgal edenler. Yoksa çoktan başkent istanbul olurdu. Ne imiş guvenlik yuzunden böyle olmuş yeni başkent ülkenin ortalarindan seçilmişmiş. İki saatte edirneden hakkariye gidilebilinen bu zamanda bunun bir mantiği yok. Dsp nin genel başkani masum turker 2000 li yillarin başlarinda üsküdar ve iskenderun o kadar buyuk olduğu halde neden il yapilamiyor konusunu açmisti. Üsküdar ilçe olursa butun Trakya bizden çikar(alinir?) İskenderun il olursa Hatay bizden çikar(alinir?) Demişti. Sanki oralari zaten bizim iken bize birakanlar bu şartlarida dayamişlar. İstanbulun başkent yapilamamasida benzeri sebeple olmali. Mustafa kemal sağ olmadiğina göre bunlar dişaridan dişaridan baskalarinin dayatmasi. O zaman mustafakemale ne diye Atatürk diyoruz.
    Ankaranin toplam nufusu 2017 de 5346500 olarak açiklandi. Burasi türkiyenin başkenti. Bizim gebze sadece ilçedir. Bugunku nufusu 358000 civarindadir. Ama kaç sefer bölündü. 1930 larin başlarindaki sınirlari korunmuş olsaydi bugünkü nüfusu 1135000 civarinda olacakti. Ankara ilinin 5 te birinden daha buyuk. Ustelik Ankaranin 23-24 te biri araziye sahipken.Devlet destekli değil kendiliğinden buyume.
    Ha bu arada hukumetten bir bakan kimdi boşveriyorum adıni. Siverekte Atatürk heykeline zarar verilmesini provokasyon olarak nitelemiş. Bunlarin çoktan aşildiğini falan söylemiş. Çok merak ediyorum Atatürku ülkenin yuzde kaçi seviyor. Her cani sıkildiğinda referandum yapan hukumetimiz atatürk ne kadar seviliyor referandumu yapsada bizde anlasak ne olduğunu.
    Boyle bir referandum olmadan sonucu ben açikliyayim. Halkin yarisi damgalanmamak adina yada umursamadiğindan seçime katilmaz. Katilanlarin yuzde 50 sinden azi paşayi sevdiğini ulkeyi kurtardiğina inanndiğini açiklar. Sonuç yari yariya gibi gozuksede aslinda 4 te birdir. Zaten o kesimin o kadar oy orani var.

  9. ismail Avatar
    ismail

    Atanin resmini koymuş birisi you tube a kudurun diye başlik atmiş. Neymiş atatürke iftira atiliyormuş, ata suriye cephesinden kaçmamiş, doğru filistinden kaçti butun suriyeyide geçerek. Kardeşim ingilizle savaşmadan çekilip 200000 km2 den fazla bir alani birakarak toroslara gelip adanayi işgalden kurtardim diyen bi adami linç ederler. Derisini yuzerler. Çocukmu kandiriyorsunuz siz. İşgalcilerden aldiği güçle geldi basimiza onun için hiç kimse dokunamadi.
    Ataturk ingiliz valisi, yahudi, yunan bunlardan hangisi demişler bununda cevabini verelim. Onu İngilizler getirdi başimiza. O zaman ingiliz hukumeti yahudi lobisinin elinde idi. Abd de öyle. Atanin yaşadiği şehir yahudi asillilarin yani gizli yahudilerin türkler ve rumlardan daha fazla yaşadiği şehirdir. Bu sebeple 2. abdulhamit döneminde bağimsiz uluslararasi şehir olmasini bile istemiştir emenuel karasu denen yahudi. Ata bizi tabiat var etti der. Çunku çok buyuk ölçude yahudi inancida böyledir. Selanik yunanistanda kalir. Yunanla yapilan savaş osmanlinin tasfiyesini amaçlayan ingiliz kontrollu kandirma savaşidir . M. Kemali kahraman yapmak ve sabetaycilarin ulkeyi ele geçirmesini meşru zemine oturtmak adina. Birde masonlukla ilgili osmanliyi kim yikti sayfasina bakiversinler bi zahmet. Zaten biliyorlar herşeyi. Mesele millet uyanmasin.

  10. .......... Avatar
    ……….

    Müftülerin artik nikah kiyabilecegi açiklanmişti hükümete yakin çevrelerden. Açikca bir uyari geldi kizil kökenli birilerinden. Bunun uzerine hemen hukumetin bakanlarindan birinden bir açiklama yapildi yok böyle birşey diye. Allah bu millete bir daha devlet kurdurma acisi yaşatmasin anlaminada gelen bir açiklamaydi bu. Kemalist dönme baskisi korkutuyor bizimkileri maalesef. Gezi olaylarida bu çevrenin uyarisi olmaliydi. İstesek daha beterini yapariz cümle ecnebi milletide bizi destekler. İkinci kemal aramayin başiniza mesaji. Bizim taraf maalesef ülke zarar görmesin diye surekli olarak geri adim atiyor. Utanmasini bilmeyen kesimler korkutmasini iyi biliyor.
    Yani heykelcilerin diktasiyla mezardan yönetime bir süre daha devam edeceğiz zorunlu olarak. Öyle gözukuyor.

  11. .......... Avatar
    ……….

    Muftu nikahi diye birşey yok başlikli açiklama bizi yaniltti. Muftulerde belediyeler ve köy muhtarlari gibi resmi nikah kiyabilecekmiş. Düzeltelim.

  12. emin Avatar
    emin

    Türkiye nev’i şahsına munhasır bir ülke. Bu yüzden dünyanın hiç bir yerinde olmayan garabet durumlar bizde var. Dünyanın hiç bir ülkesinde olmadığı kadar heykel bu ülkede, heykele en çok bütçe ayıran memleket burası. Tüm paraların üzerinde, her duvarda her köşede aynı kişi. İnsanları bu derece ilah yerine koymak zorunda kalan, “kurtarıcıları” kanun ile korumak zorunda olan başka düzen yok. Hiç kimse ve hiç bir “kurucu” lider daha hayattayken kendisini milletin atası da ilan etmedi, hayattayken ülkesinin dört köşesini binlerce heykeliyle donatmadı.
    Bu ülke 1. Dünya savaşından yenik çıktı, galip ülkeler yendikleri Osmanlı’yı yıktı, yerine kendilerine yakın kişileri atadı. Ancak bu atamaların tutması için ülkenin birileri tarafından kurtarılmış olması gerekiyordu ve yunan harbi kurgusuyla, kendileri tek kurşun sıkmadan bunu başardılar. Sevr deyip duruyorlar, Sevr’e binaen işgal edilmiş tek karış toprak varsa biri çıkıp neresi olduğunu söylesin? Tek gaye gücün Anadolu’da toplanması ve Lozan’ı zafer gibi göstermekti. Ürdün, Suriye, Suudi, Irak gibi işgal ettikleri ülkelerde hiç bir direniş olmadığı halde, işbirlikçileri başa getirip çekip gittiler. Harpten yenik çıkan Almanya’yı kim kurtardı kim kurdu? Aynısı bizim için geçerliydi, ancak farklı olarak, Osmanlı Devleti ve Hilafet buradaydı, bin yıldır İslam’a bayraktarlık yapan millet yok edilmeliydi, sarığını çıkarıp, “peçesini atıp”, İngiliz/siyonist şapkası giymeliydi, itiraz eden asılmalıydı. Peki bunu kimler yapacaktı? 80 milyon heykel boşuna değil

  13. yenişehirli abdoş ağa Avatar
    yenişehirli abdoş ağa

    türkiyede en az 1200000 tane atatürk heykeli var

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.